Robalo Cordeiro House / João Mendes Ribeiro

June 17, 2021 0 Comments

first_imgShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/784980/casa-robalo-cordeiro-joao-mendes-ribeiro Clipboard Photographs “COPY” Portugal Robalo Cordeiro House / João Mendes RibeiroSave this projectSaveRobalo Cordeiro House / João Mendes Ribeiro ArchDaily “COPY” Save this picture!© Fernando Guerra | FG + SG+ 19 Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/784980/casa-robalo-cordeiro-joao-mendes-ribeiro Clipboard Projects Architects: João Mendes Ribeiro Area Area of this architecture project CopyHouses, Extension•Coimbra, Portugal Year:  CopyAbout this officeJoão Mendes RibeiroOfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentExtensionCoimbraPortugalPublished on April 07, 2016Cite: “Robalo Cordeiro House / João Mendes Ribeiro” 07 Apr 2016. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BrassGlassMitrexSolar GreenhouseLouvers / ShuttersTechnowoodSunshade SystemsFaucetsDornbrachtKitchen Fittings – EnoWoodSculptformTimber Tongue and Groove CladdingMembranesEffisusFaçade Fire Weatherproofing Solutions in Design District Project LondonHanging LampsLouis PoulsenPendant Lights – KeglenBlinds / Mosquito Nets / CurtainsBANDALUXPleated ShadesEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAWoodBlumer LehmannCNC Production for Wood ProjectsMaterials / Construction SystemsCaneplex DesignPoles – Tonkin BambooFibre Cement / ConcreteTegralFibre Cement Slate Roofing – Thrutone Endurance SmoothMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Area:  360 m² Year Completion year of this architecture project Photographs:  Fernando Guerra | FG+SGProject Coordination:Jorge Teixeira DiasCollaboration:João Vaz, Manuela Nogueira, Miguel Pereira, Raquel Reis, Susana Ventura, Teresa Tellechea, Alda Coelho, Catarina FortunaStructural Engineer:Paulo MaranhaHydraulic Engineer:Paulo SampaioElectrical Engineer:Fernando CanhaMechanical Engineer:João Madeira da SilvaThermal Consulting:Diogo MateusGas Installations And Equipments:Paulo SampaioExterior Spaces:João Mendes RibeiroContractor:Rui SoaresCity:CoimbraCountry:PortugalMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Fernando Guerra | FG + SGRecommended ProductsEnclosures / Double Skin FacadesRodecaRound Facade at Omnisport Arena ApeldoornWoodSculptformTimber Click-on BattensWoodLunawoodThermowood FacadesWoodAccoyaAccoya® Cladding, Siding & FacadesText description provided by the architects. The Robalo Cordeiro House, a single family house in Rua António José de Almeida, in Coimbra, is a two storey building (with attic and basement) that was, prior to the rehabilitation, deeply uncharacterized and in an advanced state of decay. The refurbishment and expansion project started therefore by the total demolition of the interior, recovering the facades and keeping the original external coatings. Except for the roof – where two new copper mansards were inserted next to a preexistent mansard – the main facade remained almost unaltered. The back facade suffered significant changes with the insertion of three new volumes: a concrete volume that extends the living room over the patio, a corten steel volume at the first floor level and a third volume in Ipê wood in the top floor. In all three volumes a formal and material language, clearly differentiated from the preexistence, was sought after, underlining the intervention gesture.Save this picture!© Fernando Guerra | FG + SGSave this picture!DiagramSave this picture!© Fernando Guerra | FG + SGThe organization of the interior spaces, defined by a new iron and concrete composite structure, recuperates some of the preexistence characteristics, such as the location of interior stairs and pathways. In the ground floor the house evolves from an entryway to the common spaces which – through a system of sliding panels – can be closed or left opened, communicating with each other with great flexibility. The private spaces are located in the upper floors, with two individual bedrooms, a closet and a study room in the first floor and the main bedroom, with closet and office in the top floor. The first floor study room (corresponding to the corten steel volume prominent in the back facade) is a box entirely covered in birch plywood with folding shutters that, by revealing the existence of openings to the exterior, also work as furniture. The wooden volume in the top floor corresponds in turn to a small suspended patio connected to the main bedroom.Save this picture!© Fernando Guerra | FG + SGSave this picture!PlanSave this picture!© Fernando Guerra | FG + SGProject gallerySee allShow lessFreedom of Panorama: The Internet Copyright Law that Should Have Architects Up in ArmsArticlesUtopia Photo Series Captures London’s Brutalist ArchitectureArchitecture News Share Houses Robalo Cordeiro House / João Mendes Ribeiro 2009last_img read more