AD Classics: Melnikov House / Konstantin Melnikov

June 17, 2021 0 Comments

first_img Year:  ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/151567/ad-classics-melnikov-house-konstantin-melnikov Clipboard 1929 Korea, Republic of Architects: Konstantin Melnikov Year Completion year of this architecture project ArchDaily AD Classics: Melnikov House / Konstantin Melnikov Copy+ 33Houses•Moscow, Korea, Republic of Houses AD Classics: Melnikov House / Konstantin MelnikovSave this projectSaveAD Classics: Melnikov House / Konstantin Melnikovcenter_img “COPY” Save this picture!© Denis EsakovWritten by Tim Winstanley Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/151567/ad-classics-melnikov-house-konstantin-melnikov Clipboard Photographs Projects Photographs:  Denis Esakov, Stefanos Christodoulides, Will WebsterSave this picture!© Denis EsakovText description provided by the architects. The Melnikov House by architect Konstantin Melnikov is a classic residence that represents the forefront of the 1920’s Russian avant-garde. Located on Krivoarbatsky Lane in the then trendy district of Arbat, Moscow on an open lot, its aesthetics differ dramatically from traditional Soviet residential architecture. More details after the break.Save this picture!© Denis EsakovTrained at the Moscow School of Painting, Sculpture, and Architecture, his expressionistic approach to design was the source of much acclaim in his short-lived career as an architect. The majority of his work was constructed between 1923 and 1933, of which his personal residence is arguably his best and most innovative work. Melnikov was one of only a few people who had been able to retain their land following the fall of Lenin’s New Economic Policy. Even more surprising is the approval of his design by city planners, as it was completely unconventional in an era when uniformity was the de facto solution. Save this picture!The concept evolved from his schematic draft for the Zuev Workers Club. It features two interlocking cylindrical volumes standing three stories high with enough space to house his family, and his painting and architectural studio spaces.Save this picture!Floor PlansDuring the time of construction, significant rationing of materials by the state was commonplace. Thus, Melnikov incorporated an efficient typology for constructing the structure with limited resources, whilst simultaneously allowing him the opportunity to carry out his creative vision. Reasoning for the cylindrical shape was founded in his belief that they provided for an economy of material. The first cylindrical volume sitting slightly lower in height than the rear cylinder faces the street and features a glazed curtain wall incorporating the main entry. Located in the rear is the iconic portion of the house with numerous hexagonal windows perforating the façade. Exterior walls finished with white plaster are constructed in a honeycomb latticework using local brick, similar to the method pioneered by Vladimir Shukhov in 1896 using metal. This method employed minimal material while ensuring an efficient and rigid structure. The shapes of the windows are a direct result of the honeycomb structure, with the angles determined by quarter lengths of the standard local bricks. Save this picture!Building SectionNearly 60 hexagonal windows employing nine types of frames establish the aesthetic quality of the rear cylinder, showering the interior with light. The manner of structure and glazing system employed also eliminated the need for structural lintels or sills. Voids that were not glazed in the honeycomb structure were filled with clay and scraps, adding mass to a wall system that helps to mitigate the extreme temperature differentials of summer and winter. Interior spaces are allowed to run the full diameter uninterrupted, as the exterior walls function as the load bearing members. Melnikov also employed an innovative technique for a self-reinforcing orthotropic wooden plank flooring system, absentee of any internal column support.Save this picture!Interior layout functions efficiently, with the majority of living spaces such as kitchen and bathroom located on the main floor. An upward spiral of movement exposes the diversity of spaces from low height ground plane, to a double height studio space and rooftop terrace. A winding staircase leads to the second floor where the bedrooms and living room are located. Interestingly, the bedrooms located in the rear portion are not entirely separated from each other. Rather, Melnikov delineates space through partial walls that serve to define specific areas, while maintaining a quasi-open plan that allows sunlight to flood the interior. Save this picture!The third floor houses his studio space in a double height room in the rear cylinder. Visually distinct from the others, this double height space is embraced by light penetrating through the numerous hexagonal windows. This space defines and lends credence to his ability to create experiential spaces that employ non-materials – light and shadow – in the overall design.Save this picture!Unfortunately for Konstantin, his right to practice architecture was denied in 1937 at the First All-Union Congress of Soviet Architects. However, his residence remains an iconic symbol of the Russian avant-garde with its original floor plan and innovative construction techniques.Save this picture!© Denis EsakovSave this picture!Project gallerySee allShow lessRichard Meier Retrospective Exhibition in Mexico CityArticles’CoExistence’ Badel Block Proposal / PlaCArticles Share CopyAbout this officeKonstantin MelnikovOfficeFollowProductBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsArchitecture ClassicsResidential ArchitectureHousesMoscowWoodResidentialHousesRussiaPublished on June 14, 2012Cite: Tim Winstanley. “AD Classics: Melnikov House / Konstantin Melnikov” 14 Jun 2012. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogShowershansgroheShower MixersVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ Abrasion ResistantPartitionsSkyfoldIntegrating Operable Walls in a SpaceLightsVibiaLamps – NorthCultural / PatrimonialIsland Exterior FabricatorsSeptember 11th Memorial Museum Envelope SystemSkylightsVELUX CommercialAtrium Longlight, DZNE GermanyHanging LampsLouis PoulsenLamp – PH ArtichokeTiles / Mosaic / GresiteHisbalitMosaic Tiles – TexturasAcousticMetawellAluminum Panels – Acoustic SailsMineral / Organic PaintsKEIMTiO2-free Mineral Paint – Soldalit®-ArteWall / Ceiling LightsA-LightWall Grazer Concealed LightsDoorsBuster and PunchDoor Hardware – Pull BarMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream “COPY”last_img read more

V4 house / Studio MK27 – Marcio Kogan

June 17, 2021 0 Comments

first_imgArchitects: Studio MK27 – Marcio Kogan Area Area of this architecture project Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/262599/v4-house-studio-mk27-marcio-kogan-renata-furlanetto Clipboard Photographs Year:  V4 house / Studio MK27 – Marcio Kogan CopyAbout this officeStudio MK27OfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesHousesSao PauloBrazilPublished on August 14, 2012Cite: “V4 house / Studio MK27 – Marcio Kogan” 13 Aug 2012. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogShowershansgroheShower MixersVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ Abrasion ResistantPartitionsSkyfoldIntegrating Operable Walls in a SpaceLightsVibiaLamps – NorthCultural / PatrimonialIsland Exterior FabricatorsSeptember 11th Memorial Museum Envelope SystemSkylightsVELUX CommercialAtrium Longlight, DZNE GermanyHanging LampsLouis PoulsenLamp – PH ArtichokeTiles / Mosaic / GresiteHisbalitMosaic Tiles – TexturasAcousticMetawellAluminum Panels – Acoustic SailsMineral / Organic PaintsKEIMTiO2-free Mineral Paint – Soldalit®-ArteWall / Ceiling LightsA-LightWall Grazer Concealed LightsDoorsBuster and PunchDoor Hardware – Pull BarMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream 2011 Houses CopyHouses•Sao Paulo, Brazil Area:  1291 m² Year Completion year of this architecture project Photographs:  Nelson KonText description provided by the architects. With each new project contemporary architecture is forced to optimize spaces and use the maximum of each square meter of the site. V4 House is a rare anti-example. Its occupation of the land is very far from the maximum coefficient. Laws allow for much larger constructions. The solution adopted, however, dialogues with the dimension of the site, formulating an adequate relation between the scale of the construction and the site. Save this picture!© Nelson KonRecommended ProductsWoodLunawoodThermowood FacadesWoodTechnowoodPergola SystemsWindowsJansenWindows – Janisol PrimoDoorsRabel Aluminium SystemsMinimal Sliding Door – Rabel 62 Slim Super ThermalContrary to the surrounding houses, a garden neighborhood of São Paulo, V4 House is a ground floor and almost disappears when seen from the street. The living room, positioned at the front of the house, is under a delicate beam of exposed concrete. Two rows of door frames, on both sides of the living room, can be completely retracted, constituting total integration between the front garden, the living room and the back patio. The living room, in this case, shelters from rain and sun, like a large veranda. And, under the beam, in one of the extremities, there is an open kitchen. On the ceiling of this volume, a large deck is an empty space that functions as a solarium. This terrace makes almost the entire project like a garden. Save this picture!© Nelson KonThe concrete beam appearing from the wooden box, houses the two rooms that face the patio. In the wooden box from where the concrete beam appears, are the two rooms that face the patio. The wooded shaded area enables to control the inner temperature and, simultaneously, offers privacy to the environments. The bathroom of the master bathroom faces a small garden, removed from the rest of the house. The program for the client’s needs and the dimensions of the site made it possible to do an unusual project: an urban ground-floor house. The house ends up, therefore, being very delicately inserted with the surroundingsSave this picture!PlantaProject gallerySee allShow lessSanto Domingo Savio Kindergarten / Plan:b arquitectosSelected ProjectsThe World’s Most Epic Material LibraryArticles Share V4 house / Studio MK27 – Marcio KoganSave this projectSaveV4 house / Studio MK27 – Marcio Kogan “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/262599/v4-house-studio-mk27-marcio-kogan-renata-furlanetto Clipboard Save this picture!© Nelson Kon+ 32 Share Brazil “COPY” ArchDailylast_img read more